Gula penyebab mati pucuk

Gula adalah salah satu punca utama lelaki mati pucuk. Ianya merupakan penyebab utama  yang kerap dihadapi oleh sebilangan lelaki yang menghidap diabetes. Dianggarkan lebih 50% dikalangan lelaki yang menghidap diabetes mengalami mati pucuk. kajian saintifik menunjukkan bahawa lelaki yang menghidap diabetes adalah tiga kali ganda berkemungkinan mendapat mati pucuk berbanding lelaki yang sihat.
Aras gula yang tinggi di dalam peredaran darah boleh mengakibatkan kerosakkan saraf serta salur darah yang terlibat dalam proses penegangan zakar. Seseorang pesakit diabetes berfikiran sudah bersedia untuk melakukan hubungan seks bersama pasangan, tetapi maklumat tersebut tidak dapat disampaikan oleh otak ke bahagian tertentu (zakar). Demikian lah punca zakar anda gagal untuk menegang dan menjadi keras disebabkan oleh aras gula atau glukosa yang tinggi. Tanda-tanda lain yang menunjukkan kerosakan saraf adalah:
  1. Sukar untuk mengawal kencing
  2. Salur dan pundi kencing mudah dijangkiti atau mendapat jangkitan
  3. Degupan jantung menjadi laju secara tiba-tiba
  4. Menghadapi masalah penghadaman
  5. Mudah kebung perut, loya & muntah
  6. Terasa pitam apabila bangun dengan cepat
Diabetes juga boleh menyebabkan komplikasi yang lain, seperti penyakit jantung  yang boleh mengakibatkan saluran darah menjadi sempit dan tersumbat. Masalah Ini boleh menyebabkan kurangnya peredaran darah ke bahagian zakar dan secara tidak langsung zakar sukar untuk menegang dan menjadi keras.
Apabila paras glukosa dalam darah menjadi tinggi, secara tidak langsung ia akan menghalang rembesan satu bahan kimia yang dipanggil nitrik oksida. Aras nitrik oksida yang rendah akan menghalang proses ereksi kerana peredaran darah ke bahagian zakar menjadi kurang.
Lebih lama anda menghidap diabetes makin tinggilah untuk anda mati pucuk. 

sumber:http://
bit.ly/JgxbLF

Ubat Hospital adalah punca terjadinya mati pucuk, baca: --->


slidesha.re/1c9T59T

Diabetes punca utama mati pucuk, baca: -->
 
bit.ly/1g5p7c6

Doa rawat mati pucuk, baca: --> http://bit.ly/K8VITH

Punca mati pucuk, baca: --> http://bit.ly/19sdWuG



Diet Untuk Diabetes

Diabetes yang tidak terkawal akan mengakibatkan komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, masalah penglihatan, kerosakan urat saraf dan masalah jangkitan. 

Sehubungan itu, pengurusan perubatan serta kawalan pemakanan serta senaman yang betul amat penting pagi golongan yang menghidapi penyakit ini. 

Penghidap diabetes perlu mengawal pemakanan bagi memastikan perkara aras gula dalam darah, serta aras lemak dan kolestrol dalam julat normal dan tekanan darah kurang atau sama, iaitu 130/80mmHg. 

Penghidap diabetes juga harus memastikan pengambilan udat mengikut jadual, selain rajin bersenam.

Penghidap diabetes perlu mengelakkan karbohidrat ringkas (seperti gula putih, glukos, jem, madu, susu pekat manis, sirap, coklat dan kaya) kerana ia akan meningkatkan aras gula darah dengan cepat.IMG 0016eo

Penghidap sebaliknya digalakkan mengamalkan kabohidrat kompleks (seperti nasi, mi, laksa dan roti) kerana ia akan meningkatkan aras gula darah secara perlahan dan kebiasaannya mengandungi serat. 

Bagaimanapun penghidap diabetes perlu menyukat dan mengawal pengambilan kabohidrat komplek berkenaan sepanjang hari untuk mengawal aras gula darah dengan baik. 

Anda boleh menyukat pengambilan karbohidrat berkenaan seperti berikut:





Bijiran dan hasil bijirinSaiz dicadangkan

Nasi (beras putih/ perang)/ mihun/ sohoon/ kuetiau/ macaroni/ spaghetti/ oat masak½ cawan

Mi basah1/3 cawan

Bubur nasi1 cawan

Capati1/3 keeping

Tosei½ keping

Idli/putu mayam/bun kosong/roti1 keping

Oat mentah/tepung (atta, beras, gandum)3 sudu makan

Biskut cream cracker3 keping





Sayuran berkanjiSaiz dicadangkan

Ubi kentang1 biji

Ubi keladi/ubi keledek/ubi kayu/ sukun/ jagung (biji)/ kentang putar1/2cawan

Jagung1 tongkol

Labu merah1 cawan

Sengkuang cina4 biji





Kacang dan kekacangSaiz dicadangkan

Kacang pis (masak)½ cawan

Kacang kuda/dal kuning (masak)3 sudu

Kacang hijau/merah/hitam (masak)2 sudu

Papadom (kecil)9 keping

Kacang panggang (tin)1/3 cawan









Buah-buahanSaiz dicadangkan

Epal/pir/oren/ belimbing/pic/ pisang kaki/ ciku/ kiwi1 biji

Betik/nenas/tembikai/tembikai susu1 potong

Jambu batu/mangga½ potong

Pisang1 biji

Duku/langsat/longan/anggur8 biji

Prun/kurma/manggis2 biji

Cempedak/Nangka4 ulas

Durian2 ulas

Rambutan/laici4 biji

Kismis1 sudu




Penghidap diabetes juga disaran mengambil makanan protein secara sederhana (2-3 hidangan sehari). Mereka digalakkan memilih masakan protein kurang lemak seperti ikan (1 ekor sederhana), tempe/tahu ( 1 ½ keeping), ayam tanpa kulit (1 peha) dan daging kurang lemak (2 kotak mancis).

jagung.resz

Pengambilan susu juga digalakkan untuk penghidap diabetes. Mereka digalakkan minum secawan susu segar UHT atau susu rendah lemak. Ataupun jika susu tepung skim/susu tepung penuh krim/rendah lemak, pastikan anda tidak mengambil lebih daripada empat sudu. Jika anda lebih menggemari susu sejat cair, hanya ½ cawan dibolehkan sementara yogurt rendah lemak pula disyorkan cuma ¾ cawan. 

Pengambilan lemak perlu dikurangkan, terutamanya lemak tepu seperti minyak sapi, santan, krim, minyak kelapa, mentega dan mayonis. Pengambilan lemak berlebihan akan menyebabkan peningkatan berat badan, tekanan darah, aras lemak dan gula darah.

asparagus

Selain itu penghidap diabetes digalakkan mengambil serat sebanyak tujuh hidangan setiap hari. Pengambilan makaanan tinggi serat membantu mengawl aras gula darah dan kolestrol di samping dapat mengurangkan masalah sembelit.

Sumber:

http://jurnalmalaysia.com/index.php/info-sihat/157-diet-untuk-diabetes

Sumber:

http://kencingmanis1001.blogspot.com/2012/10/diet-untuk-diabetes.html


Panduan Kurangkan Pemakanan Gula

Panduan Menjaga Kesihatan 

Seringkali kita menggambarkan gula sebagai gula pasir atau gula merah yang dijual di kedai-kedai.

Hakikatnya, gula juga terdapat dalam gula mentah, madu, sirap jagung dan sirap pekat. Dari segi kimia, gula boleh hadir dalam bentuk glukosa, sukrosa, dektrosa, laktosa, fruktosa dan maltosa. Gula pasir terdiri daripada 100 peratus sukrosa.

Secara semula jadinya, gula wujud secara semula jadi dalam beberapa jenis makanan, contohnya buah-buahan, sayur-sayuran berkanji, susu dan hasil tenusu.

Sebaliknya, gula yang hadir secara tersembunyi yang ditambah pada makanan semasa memproses dan menyediakan makanan di rumah. Contohnya, minuman kordial, minuman bergas, minuman bergula, gula-gula serta kuih-muih tradisional.

Gula terhasil dari proses makanan berkarbohidrat di dalam badan. Ini bermakna kita tidak memerlukan gula tambahan.

Terdapat dua masalah kesihatan utama akibat pengambilan gula berlebihan seperti:

Menyebabkan kegemukan. Kegemukan merupakan satu risiko yang berkait rapat dengan diabetes, darah tinggi dan penyakit jantung.

Menyebabkan terjadinya karies gigi (kerosakan gigi). Setiap kali anda meminum atau memakan makanan yang mengandungi gula, bakteria yang terdapat pada permukaan gigi anda akan menggunakan gula ini untuk menghasilkan asid. Jika dibiarkan, asid ini akan merosakkan gigi anda.

Keperluan gula dalam sehari

Secara purata sebanyak 24 sudu teh (120 gram) gula termasuklah gula tersembunyi diambil sehari oleh setiap individu di Malaysia. Ini adalah 2.5 kali lebih tinggi dari yang disarankan.

Pengambilan gula yang sederhana dalam sehari adalah dalam lingkungan 10 sudu teh (50 gram) termasuklah gula yang ditambah atau tersembunyi.

Kandungan gula dalam makanan

Jenis makanan/minuman Gula (sudu/teh) 

* Minuman bergas (tin 435ml) 9
* Sepotong pai epal (200 gram) 9
* Kordial (segelas) 5
* Minuman kotak (285 ml) 5
* Aiskrim (satu skop) 4
* Jem (sesudu makan) 3
* Bijirin sarapan manis (secawan) 3
* Kuih koci (50 gram) 2
* Kuih seri muka (50 gram) 1
* Biskut berkrim (sekeping) 1

Panduan kurangkan gula

* Kurangkan memakan makanan manis seperti kek, biskut, aiskrim, coklat, kuih-muih dan bijirin bersira.

* Lebihkan meminum minuman air kosong, kurangkan pengambilan minuman manis atau bergas.

* Kurangkan atau elakkan terus penggunaan gula dalam minuman kopi atau teh.

* Kurangkan gula dalam resipi anda. Contohnya, kandungan gula dalam resipi kek boleh dikurangkan sehingga separuh tanpa menjejaskan rasa atau kualiti.

* Baca label pada produk. Pilih produk dengan kandungan gula yang lebih rendah atau mempunyai label tanpa gula tambahan.

* Makan buah-buahan segar sebagai pencuci mulut. Sekiranya membeli buah-buahan dalam tin, pilihlah buah-buahan dalam tin yang menggunakan air atau jus semula jadi. Elakkan buah-buahan yang ditinkan dalam sirap pekat.

* Telitilah kandungan gula pada label produk kerana terdapat pelbagai nama gula pada label makanan seperti glukosa, sukrosa, dektrosa, maltosa, madu, sirap jagung dan sirap pekat.

* Produk yang mengandungi nama-nama gula ini pada labelnya menunjukkan terdapatnya gula tambahan. Berhati-hati apabila anda membuat pilihan.

Gula, Manis beracun

Manis beracun

Susunan KHAIRUNNISA SULAIMAN 

Rasanya tidak lengkap hidup tanpa kemanisan. Apa rasanya air kopi atau teh jika tidak ditambah gula? Sirap yang tawar atau sambal tumis yang hambar.

Setiap hari kita pasti mengambil gula sama ada dalam makanan seperti kuih-muih, lauk-pauk dan teh tarik semasa sarapan atau sirap semasa makan tengahari.

Tapi bolehkah kita hidup tanpa kristal putih yang membawa 'kemanisan' itu?

Gula sebenarnya adalah kimia tulen. Dalam menjalani pemprosesan, semua nutrisi makanan semula jadi yang asalnya terkandung di dalam tumbuhan telah dikeluarkan.

Gula yang ada di meja makan sekarang bukan lagi dalam bentuk jisim semula jadi kerana ia dikeluarkan melalui proses industri dengan melakukan penapisan sehingga menjadi sukrosa atau fruktosa tulen.

Walaupun kebanyakan gula terhasil daripada pokok tebu atau ubi bit. Semasa proses industri semua vitamin, mineral, protein, enzim dan nutrien bermanfaat yang lain dikeluarkan daripadanya.

Justeru pengambilan gula yang berlebihan boleh mengurangkan tahap kesihatan dengan meningkatkan tekanan darah dan paras kolestrol.

Itu belum lagi dikira penyakit kronik lain seperti risiko kegagalan hati, obesiti, sakit jantung dan diabetes.

Gula dan pemanis sebenarnya amat toksik kepada badan manusia dan sepatutnya dikelaskan sebagai alkohol oleh kerajaan seluruh dunia.

Komen ini diberikan sekumpulan penyelidik Universiti California, San Francisco, Amerika Syarikat (AS) bertajuk The Toxic Truth About Sugar dalam jurnal Nature bertarikh 2 Februari lalu.

Kumpulan penyelidik yang diketuai oleh Profesor Dr. Robert Lustig juga pakar pediatrik yang terkenal kerana kuliahnya di YouTube menyarankan penguatkuasaan seperti cukai ke atas semua makanan dan minuman yang ditambah gula, melarang penjualan makanan bergula di dalam atau berhampiran sekolah dan letakkan had umur untuk membeli gula.

Menurut beliau, gula membawa kepada perkembangan sindrom metabolik, obesiti, meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, diabetes dan penyakit jantung.

Beliau menganggap fruktosa dan sukrosa menjadi penyebab masalah ini kerana ketoksikan meningkat jika dibandingkan dengan glukosa.

Justeru dengan sejumlah kecil kalori dalam gula, kesan negatifnya amat jelas.

Menurutnya, setelah gula memasuki aliran darah, kandungan gula dalam darah akan meningkat menyebabkan pankreas melepaskan insulin - yang diperlukan untuk mengubah gula menjadi tenaga. Apabila lebih banyak gula diambil bermakna lebih banyak insulin dilepaskan.

Setelah paras insulin yang tinggi dilepaskan, kadar gula darah mulai berkurang dengan cepat sehingga menimbulkan pelbagai masalah tidak lama selepas mengambil makanan manis.

Selain mengubah gula menjadi tenaga, insulin juga merangsang penyimpanan lemak.

Ketagih 

Akibatnya, besar kemungkinan anda akan mengalami kenaikan berat badan dengan pengeluaran insulin.

Disebabkan bahaya gula, ada yang meletakkan keburukan gula setaraf dengan tembakau dan alkohol.

Misalnya di negara maju seperti AS, lebih dua pertiga daripada populasinya lebih berat badan dengan separuh daripadanya mengalami obesiti.

Menurut Dr. Robert, kira-kira 80 peratus mereka yang obes mengalami diabetes atau keadaan metabolik tidak seimbang.

Malah kira-kira 75 peratus dana penjagaan kesihatan dibelanjakan bagi diet berkaitan dengan obesiti.

Di seluruh dunia, obesiti adalah masalah kesihatan paling umum dalam banyak negara dan berkaitan penyakit kronik dengan diet seperti sakit jantung, diabetes dan beberapa jenis kanser.

Kebanyakan penyelidik melihat gula bukan hanya kalori kosong tetapi juga bahan kimia yang toksik jika diambil berlebihan.

Dr. Robert membandingkan gula tambahan dengan tembakau dan gula yang toksik, membuatkan ketagih dan mempunyai kesan negatif kepada masyarakat.

Tapi apa rasanya dunia tanpa gula? Tentu saja tawar dan hambar.

Sumber

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0212&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_03.htm

Sumber:

http://kencingmanis1001.blogspot.com/2012/09/manis-beracun.html

Diabetes - Gula vs Kesihatan

Diabetes - Gula vs Kesihatan

Written by Aishah Ariffin  
Thursday, 08 March 2012 22:38

Sesungguh pun punca sebenar diabetes masih belum difahami sepenuhnya, pengambilan gula berlebihan diketahui secara tidak langsung memainkan peranan. Pengambilan gula dalam jumlah yang banyak mungkin bukan menjadi penyebab diabetes tetapi ia boleh menjadi faktor penyumbang kepada penambahan berat badan dan kegemukan - faktor-faktor yang jelas boleh menyebabkan diabetes.

Terdapat 2 jenis diabetes:

1. Diabetes yang berlaku apabila sel-sel penghasil insulin dalam pankreas,yang membantu mengawal gula dalam darah, musnah. Diabetes jenis 1 ini adalah penyakit yang berlaku apabila sistem tubuh yang melawan jangkitan (sistem imun) menentang satu bahagian tubuh. Dalam diabetes, sistem imun menyerang dan memusnahkan sel-sel beta yang menghasilkan insulin dalam pankreas. Pankreas kemudian menghasilkan hanya sedikit atau tidak langsung menghasilkan insulin. Mereka yang mengalami diabetes jenis ini terpaksa mengambil insulin setiap hari.

2. Diabetes jenis kedua ini biasanya muncul apabila tubuh tidak lagi memberi tindak balas secara normal kepada insulinnya sendiri dan /atau tidak menghasilkan insulin yang secukupnya. Diabetes jenis 2 ini, mengikut perangkaan Amerika, kira2 90-95% orang mengidap diabetes jenis ini yang sering dikaitkan dengan tambahan usia, pernah menghidap diabetes ketika hamil, kurang aktif secara fizikal dan dari kumpulan etnik tertentu. Selain itu orang gemuk juga boleh menghidapnya. Dan kini, kes2 diabetes jenis ini semakin bertambah di kalangan kanak2 dan remaja.

Komplikasi Kesihatan. Diabetes menimbulkan pelbagai masalah kesihatan yang membawa kepada serangan jantung, strok dan sebagainya. Di kalangan penghidap diabetes, paras gula darah mereka naik begitu tinggi dan gula dalam paras tinggi adalah bertoksik. Dalam tempoh beberapa tahun, paras gula yang tinggi merosakkan saraf serta pembuluh darah, besar dan kecil. Masalah ini menyebabkan kebutaan, kegagalan buah pinggang, kecacatan anggota badan (kerana terpaksa dipotong) serangan jantung pramatang dan strok. "Lebihkan manis dalam senyuman, kurangkan manis dalam minuman" 

Sumber: Panduan CAP 

Pelan Diet Diabetes

Untuk menguruskan diabetes, seseorang itu perlu mempunyai maklumat yang betul mengenaiKencing manis dan perlu mengikuti pelan diet untuk mengawal tahap glukosa darah.

Diabetes Jenis 1
 
Dalam diabetes jenis 1 (insulin diabetes bergantung), juga dikenali sebagai diabetes awal remaja, pesakit bergantung kepada insulin. Beberapa perkara penting mengenai diabetes jenis 1 ialah -

1. Terdapat biasanya permulaan secara tiba-tiba.
2. Berlaku terutamanya dalam kumpulan umur yang lebih muda.
3. Terdapat ketidakupayaan pankreas untuk menghasilkan jumlah yang cukup insulin. Ini mungkin disebabkan oleh virus atau kerana autoimmunity.
4. Kanak-kanak biasanya berlebihan berat badan.
5. Asidosis adalah perkara biasa.

Diabetes Jenis 2 

Dalam Diabetes Jenis 2 (Bukan insulin kencing manis bergantung), juga dikenali sebagai diabetes awal dewasa, pesakit tidak bergantung kepada insulin. Beberapa perkara penting mengenai diabetes jenis 2 adalah -
1. Ia membangun perlahan-lahan dan biasanya lebih ringan dan lebih stabil.
2. Berlaku terutamanya di kalangan orang dewasa. Wanita yang mempunyai bayi yang besar juga cenderung untuk mendapat diabetes jenis ini.
3. Insulin boleh dihasilkan oleh pankreas tetapi tindakan yang terjejas.
4. Orang yang biasanya berat badan berlebihan.
5. Asidosis adalah jarang.
6. Majoriti pesakit bertambah baik dengan penurunan berat badan dan dikekalkan pada terapi diet.

Rancang Diet Diabetes 

1. Kalori Pemakanan harus 60-70% daripada karbohidrat, 15-20% daripada protein dan 15-25% dari lemak. Jumlah minimum karbohidrat harus 100g untuk mencegah ketosis.
2. Lemak yang tinggi poli asid lemak tak tepu seperti minyak sayuran adalah pilihan (bunga matahari minyak, gingelly minyak, jagung minyak) daripada lemak haiwan dan hidro dijana lemak yang mengandungi lebih banyak Asid lemak tepu. Ikan dan ayam adalah pilihan daripada daging dan telur.
3. Gula ringkas harus dihadkan kerana ia mudah diserap dan mempunyai indeks glisemik tinggi.
4. Gandum adalah pilihan kepada beras kerana ia mengandungi ~ Ascarbose yang membenarkan karbohidrat untuk diserap perlahan-lahan.
5. Pengambilan natrium adalah untuk menjadi tidak lebih daripada 6g harian. Natrium adalah terhad kepada 3g dalam pesakit hipertensi diabetes.

Penafian: Artikel ini tidak bertujuan untuk memberikan nasihat kesihatan dan untuk maklumat am sahaja. Sentiasa mendapatkan pandangan profesional kesihatan yang berkelayakan sebelum memulakan program kesihatan mana-mana.

Sumber:

http://kencingmanis1001.blogspot.com/2013/05/pelan-diet-berdasarkan-jenis-diabetes.html


Kencing Manis Punca Sakit Jantung, Darah Tinggi, Buah Pinggang Rosak

Kencing manis, tekanan darah tinggi, kegagalan buah pinggang dan sakit jantung — empat penyakit yang saling berkait rapat. Biasanya jika seseorang ada kencing manis, dia berisiko tinggi mengalami tiga penyakit lain, terutama jika gagal mengawal paras gula dalam darah. diabetes 

Dianggarkan di seluruh dunia ada kira-kira 250 juta pesakit kencing manis dan catatan menunjukkan kebanyakannya meninggal dunia akibat komplikasi penyakit. Punca utama kematian di kalangan pesakit kencing manis ialah masalah jantung dan kegagalan buah pinggang. diabetes 

Di Malaysia, jumlah pesakit kencing manis kini mencecah 1.2 juta orang dengan catatan 650,000 kes baru setiap tahun. Kebanyakan pesakit tidak sedar mereka menghidap penyakit kronik ini hinggalah mengalami pelbagai gejala yang menjejaskan kualiti hidup. diabetes 

Pakar perubatan percaya kebanyakan pesakit menghidap kencing manis beberapa tahun sebelum penyakit dikesan. Yang membimbangkan, lebih lama seseorang itu menghidap kencing manis, lebih tinggi risiko untuk mendapat komplikasi penyakit. diabetes 

Punca Kematian Kelima Tertinggi Dunia 

Kencing manis adalah penyakit zaman moden paling nyata dan menjadi punca kematian kelima tertinggi di dunia. Dianggarkan satu kematian berlaku dalam setiap 10 saat akibat kencing manis. diabetes 

Komplikasi kencing manis boleh dibahagi kepada dua iaitu : 

1) Mikrovaskular (membabitkan kerosakan salur kecil) seperti kerosakan mata dipanggil retinopati diabetis yang mengakibatkan pesakit hilang penglihatan, kegagalan buah pinggang, kerosakan saraf kaki dan meningkatkan risiko kaki dipotong. diabetes 

2) Makrovaskular (membabitkan salur darah besar) lebih mudah berlaku pada kadar 4 kali lebih tinggi berbanding komplikasi mikrovaskular. Kencing manis boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, penyakit vaskular periferal (PVD iaitu salur darah besar pada kaki). diabetes 

Pecahan komplikasi kencing manis : 

** 55% kematian kerana komplikasi jantung
** 13% kes kematian kerana paras gula tidak terkawal
** 13% kes kematian kerana kanser
** 19% kes kematian kerana lain-lain penyakit 

Perkara pertama perlu dilakukan untuk mengelak komplikasi ialah mengawal paras gula dan tekanan darah. Bagaimanapun, pesakit kencing manis yang turut mengalami masalah tekanan darah tinggi sukar mencapai paras gula dan tekanan darah yang disasarkan (selamat). 

Baca lagi...

Kencing manis tidak wujud sebagai satu penyakit tunggal, ia sering dikenalpasti bersama penyakit moden yang lain seperti sakit gout, masalah gastrik dan yang paling kerap dijumpai adalah masalah tekanan darah tinggi dan sakit jantung. Sebanyak 60 peratus kes-kes tekanan darah tinggi adalah wujud bersama masalah kencing manis. Jaid, mungkinkah tekanan darah tinggi menjadi penyebab penyakit kencing manis?

Kencing manis

Seseorang itu dikenalpasti menghidap masalah kencing manis apabila badan dia kehilangan kemampuan untuk mengawal tahap glukosa dalam darah. Untuk Kencing Manis Jenis 1, badan seseorang itu tidak dapat menghasilkan insulin yang diperlukan untuk menukar glukosa menjadi tenaga.

Manakala bagi pesakit kencing manis jenis 2 pula, badan pesakit tersebut bukan sahaja  tidak boleh menghasilkan insulin yang cukup, malahan insulin dihasilkan ditolak oleh sel-sel tubuh.

Sehingga kini, para saintis masih tidak dapat mengenalpasit penyebab khusus masalah kencing manis. Walau bagaimanpun, sebahagian factor penyebab telahpun  dikenalpasti. Kegemukan, kadar kolesterol yang tinggi dan cara pemakanan yang kurang sihat sudah dikenalpasti sebagai faktor risiko untuk kencing manis.

Hubung Kait Antara Tekanan Darah Tingi dan Kencing Manis

Salah satu factor umum bagi pesakit kencing manis dan tekanan darah tinggi adalah obesiti atau kegemukan. Tetapi, tekanan darah tinggi bukanlah penyebab langsung kencing manis, puncanya kepada kedua-dua penyakit ini adalah lemak dan kolesterol. Perkara ini menyusahkan hidup seseorang pesakit kencing manis. Tekanan darah tinggi boleh terjadi apabila dinding saluran arteri mengeras akibat daripada mendakan plak dan lemak.

Hal ini juga boleh menyebabkan kerosakan dan pembengkakan dinding kapilari darah yang menyempitkan aliran darah. Pengumpulan lemak dan pengaliran darah yang lambat mengganggu kelancaran sel-sel badan untuk menerima insulin.

Sel-sel badan mempunyai reseptor insulin berpaut dengan insulin yang membenarkan proses pengangkutan glukosa. Jika reseptor ini dihalang oleh pengumpulan lemak, sel-sel badan tidak akan menerima insulin dan glukosa tidak dapat masuk ke dalam sel untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan.


Sumber:

http://kencingmanis1001.blogspot.com/2013/04/kencing-manis-punca-sakit-jantung-darah_17.html