Penyakit kencing manis adalah antara penyakit yang kita sering ingin elakkan. Walaupun boleh mendapatkan rawatan doktor, tapi tidak ada salahnya jika kita mencuba perubatan secara tradisional pula untuk merawat kencing manis ini.
1. Daun sirih
Ambil 10 helai daun sirih dan lima ulas bawang merah. Rebuskan dengan dua gelas air dan sejukkan. Amalkan meminum air rebusan ini setiap pagi dan petang.
2. Akar patawali
Ambil dalam dua inci akar patawali, tumbuk hingga lumat kemudian masukkan dalam air sejuk dalam setengah gelas. Tapiskan. Amalkan meminumnya setiap pagi dan petang.
3. Kulit petai
Ambil batang pokok petai sebesar tapak tangan dan rebus dalam periuk. Biarkan mendidih sehingga air rebusan bertukar menjadi kehitaman. Minum sekali sehari sebanyak satu atau setengah gelas.
Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk mendapat kulit pokok petai, bolehlah menggunakan buah petai sebanyak lima keping dan direbus sehingga empuk. Ambil air kira-kira setengah gelas dan minum. Amalkan meminumnya sekali sehari.
4. Kulit jering
Rebus kulit buah jering sebanyak 10 biji hingga keluar air kelatnya. Biarkan sejuk. Minum setengah gelas setiap hari.
Kulit pokok jering juga boleh digunkan untuk merawat penyakit kencing manis. Cara memasaknya adalah sama seperti kulit pokok petai.
5. Kemunting Cina
Kemunting Cina adalah sejenis tumbuhan tempatan yang berkesan untuk mengubati penyakit kencing manis (diabetis mellitus). Kajian-kajian saintifik menunjukkan bahagian akar, batang dan daun kemunting cina mengandungi sejenis bahan insulin dan alkoloid akuaniidine yang berkesan untuk merawat penyakit kencing manis. Tumbuhan berbunga putih dan merah jambu itu atau nama saintifiknya Catharanthus roseus. Ia berasal dari keluarga apocynaceatine and vincrustine.
Rendam dalam air panas dan diminum airnya.
6. Peria katak
Makan sebagai ulam
7. Daun jarum tujuh bilah
Makan daunnya sebagai ulam
8. Pucuk gajus
Makan sebagai ulam
9. Daun kari
Celurkan 10 tangkai daun kari ke dalam air mendidih seperiuk kecil. Minum airnya.
10. Pemanis P3
Gunakan sebagai pengganti gula dalam minuman dan makanan.